© Designe By Zol@ 2013 

 

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK

   A folyó ártere mentén épült falu központjából néhány perces sétával juthatunk az Ipoly és a Derék-patak torkolatához. Innen kelet felé a dejtári rétek felé, nyugat felé pedig a palánki rétek felé tehetünk kellemes kirándulást, melynek hossza 5-6 km.
   Az Ipoly-völgye bővelkedik természeti értékekben. Növényvilágát sok egyedi, ritka és védett faj gazdagítja. A táj változatos felépítésű, kis területen találkozik az ide látogató vízi-, mocsári-, réti- és pusztai növénytársulásokkal, s ezek évszakonként más és más színt öltenek.
A morotvák állóvizeiben fehér tündérrózsa és sárga vízitök virít. A vízparton sárga nőszirom, gólyahír, északi galaj és mocsári kosbor pompázik.
A kaszálókon selyemperje, réti iszalag díszlik. A közeli homok dombokon árvalányhajat lenget a szél és kakukkfű illatozik. A halványlila őszi kikerics zárja a virágkarnevált az ősz kezdetén.
   A nyugodt, békés réteket a madarak is kedvelik. Rendszeresen fészkelő és átvonuló madarakat fedezhetünk fel. A szürke gém, fürj, gyurgyalag szívesen fészkel itt. A gólyák száma is évről évre szaporodik a faluban, hiszen az emberek szívesen látják őket, és táplálék is van elég. Rokonuk a fekete gólya is megjelenik nyaranta. A réti héja kedvenc vadászterületein cickányra és pocokra várakozik.
   Az Ipolyban és a folyó menti vizekben számos ritka halfaj látható. Leggyakoribbak a márna, küsz, vágó csík, domolykó, de található itt csuka és harcsa is.

 


   A rét hüllő és kétéltű faunái: zöld gyík, vízi sikló, gőte és sokféle béka.
Az ember természetátalakító munkája itt is nagy törést okozott 1978-ban. Az Ipoly szabályozásakor két zsilip épült a falu közelében. Az elmúlt 20 év azonban bebizonyította a természet erejét. Ma ismét a régi képet, növény és állatvilágot láthatják a réteken és a folyóban, a kirándulók.