© Designe By Zol@ 2013 

Helytörténeti Emlékház

 

 

Gazdag helytörténeti gyűjteménynek ad otthont a Helytörténeti Emlékház, amely 2005-től működik. Gyűjtője és gondozója a Réti házaspár, mindketten nyugdíjas pedagógusok.

Érsekvadkertet már 1227-ben az esztergomi érsek vadaskertjeként említik az okiratok.

Első községi pecsétjében (1795) és a mai címerében Szent Albert püspök, I. István királyunk bérmálójának alakja található. Az itt élők mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkoztak, a kendertermesztés, feldolgozás mesterei voltak. Maguk fonta, szőtte, varrta, hímezte ágyneműivel, öltözetükkel Nógrád-megye egyik legszebb, legszínesebb palóc öltözetét hozták létre és viselik olykor ma is. Jellegzetes kontyos, később nagy kapubeállóval épített lakóházaik legtöbb bútorát, mezőgazdasági eszközeiket falusi mesterek vagy maguk készítették.

A Réti házaspár munkája tette lehetővé, hogy legyen emléke ennek a szorgos, hívő népnek, a kornak, amikor gáz, villany, vízvezeték, műanyag nélkül tisztább, emberibb életet éltek verejtékes munkában a szép nagy családok. Ezt példázza a kiállítás szereplőjeként a 8 felnőttből és a 3 gyermekből álló bábcsalád is.

 

Múltidéző Néphagyományőrző Egyesület

Érsekvadkert, Rákóczi út 97.

Látogatható előzetes bejelentéssel.

Telefon: +36 35 340-068

Réti Lajos, Réti Lajosné

Érsekvadkerti Népdalkör

Együttesünk 2005 szeptemberében alakult a helyi nyugdíjas klub tagjainak kezdeményezésére. Mellettük megtalálhatók a fiatalabb korosztály képviselői is, mindazok, akik szívükön viselik a népi kultúra megismerését, hagyományainak megőrzését, továbbadását.

Az együttes létszáma jelenleg 25 fő. A kóruspróbákat péntekenként 19 órai kezdettel tartjuk a Petőfi Sándor Általános Iskola énektermében, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Működésünk során községünkben (nemzeti ünnepek megemlékezései, falunap, idősek napja, karácsonyi templomi hangverseny, stb.) ill. annak vonzáskörzetében megrendezett rendezvényeken (Patak, Dejtár, Ipolyszög, Kétbodony, Rétság, Tereske, stb.) vettünk részt. Regionális és országos találkozókon szerepeltünk (pl.: Nógrád megye települései – Balassagyarmat, Szécsény, Salgótarján, Kazár; Rimóc, Mohora, Csesztve, majd a megyehatárt átlépve: Vác, Abasár, Eger, Budapest, Kertek Találkozója az ország több pontján, stb).

Az énekelt összeállítások, népdalcsokrok - melyek a magyar népdalok sokszínűségét hivatottak bemutatni – lehetőséget adnak arra is, hogy különböző ünnepélyeken, egyházi- és nemzeti ünnepeken méltóképpen képviselhessük a helyi népzenei hagyományokat, megőrizve és továbbadva a palóc népviselet és népi kultúra értékeit.

Együttesünk a 2008 júniusában, Egerben megrendezett regionális népzenei találkozón kategóriájában a legmagasabb – kiválóan megfelelt – minősítést kapott.

A további fellépések mellett munkánk fontos részét képezte az országos minősítésre való felkészülés és a hangversenyeken való sikeres szereplés. Ennek eredményeként 2011. májusában országos minősítésen (Budapest, Csili Művelődési Ház) az Érsekvadkerti Népdalkör arany fokozatot ért el.

 

Kapcsolattartó: Gyimesi László

Tel.: 06-70-5252046

E-mail: gyimesil@t-online.hu

Érsekvadkerti Pedagóguskórus

Az Érsekvadkerti Pedagóguskórus 2000 szeptemberében alakult női karként. Tagjai főleg óvónők és tanárnők voltak. Alapító karnagyuk Gyimesi László.

A szereplések főként a Karácsonyhoz kötődtek. 2008-ban elhatározták, hogy a kórust vegyeskarrá alakítják. A bővítéssel párhuzamosan változott az összetétel. A jelenlegi kórusnak az eredeti tagokon felül már pl.orvos, mérnök, középiskolai tanár, könyvtáros is tagja. A kórus vonzáskörzete is bővült: már nem csak érsekvadkerti tagok vannak, hanem Ipolyszögről, Balassagyarmatról is vannak szereplők.

Az együttes létszáma kb. 30 fő. Heti 1-2 próbával, folyamatos és rendszeres munkával bővítik repertoárjukat. Alapvető feladatuk, hogy egyre jobban bekapcsolódjanak Érsekvadkert és a térség kulturális életébe. Fő célkitűzésüknek tekintik, hogy legjobb tudásuk szerint képviseljék a magyar kultúrát itthon és külföldön egyaránt.

A kórus nagy sikerrel szerepelt 2010 júliusában az olaszországi Castiglione del Lago városának "Schola Cantorum" énekkara által rendezett 30. Nemzetközi Kórustalálkozó hangversenyein.

A már hagyománynak számító karácsonyi hangversenyek után 2011-ben a repertoár a húsvéti ünnepkör műveivel is bővült. A környéken több koncertet is adtak a húsvéti időszakban. Az együttes alapvető munkáját meghatározza a 2011-es minősítésre való felkészülés.

Gyimesi László karnagy a kórus alapítója és vezetője. A balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanszékvezető tanára, egyben a Balassagyarmati Rézfúvós Kvintett alapító tagja. Tanulmányait a Liszt Ferenc zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézet Miskolci Tagozatán végezte, ahol általános iskolai ének, zeneiskolai szolfézs és harsona diplomát szerzett. Hosszú időn keresztül tagja volt a számos helyen versenygyőztes Miskolci Bartók Kórusnak, mellyel Európa országait bejárva öregbítette a magyar kórusok hírnevét. A Népművelési Intézet kiegészítő képzésén Országos Filharmóniai A kategóriás kórusvezetői illetve B kategóriás fúvószenekar karnagyi képesítést szerzett.